Është një kurth


.

Martesa eshte nje kurth.
Bebet dhe lindjes duke i dhënë është një kurth.
Monogami është një kurth.
Heteroseksuale është një kurth.
Feja eshte nje kurth.
“Dashuri” eshte nje kurth.
Patrikana është një kurth.
Bindja eshte nje kurth.
Tradita është një kurth.
Kapitalizmi është një kurth.
Shoqëria dhe kultura janë një kurth.

Gratë në të gjitha kulturat janë bllokuar nga patriarkalizmit.

Kurthe Martesa gratë nga mbajtja e një grua e mbërthyer në një njeri. Ajo duhet të shërbejë dhe do t’i binden atij në shumicën e kulturave. Ajo është një skllav. Ajo nuk mund të marrë një burrë tjetër në qoftë se ajo është duke u keqtrajtuar.

Gratë që të kujdesen për foshnjat nuk kanë kohë për të punuar ose të gëzojnë jetën e tyre. Gratë që kanë foshnjat duhet të kujdeset për to dhe nuk mund të lërë shtëpinë e tyre apo burri. Një grua mund të favorizojë djalin e saj mbi gratë e tjera. Ajo është mbërthyer prandaj të gjinisë mashkullore. Lindjes shpesh i bën gratë të lodhur kështu që ata nuk mund t’i shpëtojnë një burrë të keqe dhe punë shtëpiake. Ka shumë njerëz në botë. Lindjes e bën mbipopullimi botërore.

Monogami do të thotë një person mund të ketë vetëm një bashkëshort. Ata janë zakonisht nuk lejohen që të shkurorëzojë atë bashkëshortin. Kjo do të thotë nëse një grua është martuar me një njeri të keq, ajo nuk mund të shpëtoj prej tij. Nëse çdo person i lejohet të ketë një bashkëshort, atëherë njerëzit të cilët janë keq, dembel, ose egoist mund të zotërojnë një grua. Nëse monogami u hoq, gratë do të jetë në gjendje për të ndarë burrat pak të mira në një shoqëri. Ata do të lejohen të injorojë ato të këqija.

Heteroseksualiteti i detyron gratë që të martohen me burra në vend të grave. Por shumica e njerëzve janë egoist, seksiste, dembel, dhe tiranik. Nëse gratë janë lejuar të martohen me gratë e tjera ne do të kemi martesat lumtur. Një disa gra do të ketë marrëdhënie seksuale me meshkujt për të mbetur shtatzënë dhe më pas të shpëtoj prej burrave. A nuk është se çfarë bëjnë ata për ne?

Fetë besojnë se gratë janë inferiore ndaj meshkujve. Ata tregojnë gratë t’i binden burrave të tyre dhe kanë fëmijë. Ata thonë se gratë janë mëkatar dhe që trupat e tyre janë të pista. Kur feja është e kontrolluar nga njerëzit, është në dobi të njerëzve. Shumica e feve them që njerëzit të pranojnë gjëra të këqija që ndodhin në to. Burrat bëjnë gjëra të këqija për gratë dhe tregoni gratë Perëndia do të jenë të lumtur nëse gratë pranojnë abuzimin.

Njerëzit tregojnë grave se në qoftë se ata duan një njeri që ata do të jenë të lumtur. Ata thonë gratë që nëse ata duan një njeri, ai do të trajtojë atë me mirësi. Ata thonë se në qoftë se një grua dashuron një njeri, ajo nuk do të ngurrojë sjelljen e tij e keqe. Libra dhe filma dhe këngë janë shkruar në lidhje me “dashuri”, romanca, dhe martesës. Ata përpiqen të ndërroj pikëpamje e dikujt gratë në burra martohen.

Patrikana është sistemi të gjithë botën e ligjit, feja, qeveria, ekonomi, mjekësi dhe kulturës që burrat të përfitojnë. Ligji, feja, paratë, qeveria, mjekët, dhe kultura punojnë së bashku për të përfituar njerëz dhe për të kontrolluar gratë.

* Në shumë vende, ligjet përfitojnë vetëm burra. Nëse një burrë dhe një grua të kryer të njëjtin krim, njeriu dënohet më pak. Ndonjëherë, ligji i detyron gratë që të pranojë më pak të holla për të punuar në të njëjtën punë si një njeri. Në disa vende, si Arabia Saudite, gratë nuk lejohen të ngasin makina.

Fetë thonë se gratë janë inferiore ndaj meshkujve. Ata thonë gjithashtu se Perëndia dëshiron gratë t’i binden burrave. Që askush nuk mund të shohin ose të dëgjojnë Perëndinë, e bën mund të pretendojë Perëndia i tha asgjë atë që ata duan për të thënë. (Ndoshta Perëndia nuk është një “ai”. Ndoshta kjo është një “ajo”!)

Qeveritë ndëshkojnë gratë që nuk i binden rregullave të padrejta. Ata janë modeluar sipas familjeve shtesa patriarkale diktator në krye, të fshatarëve (fëmijë dhe gra) në fund. Ata duhet të binden baba apo diktatorit.

Mjekët bëjnë gratë të marrin ilaçe të njëjta me burrat, edhe pse trupat e tyre janë shpesh të ndryshme. Kjo e bën gratë të sëmurë. Mjekët meshkuj kontrollin dhe rregullimin e lindur, sepse ata janë të frikësuar e pushtetit të grave për të lindur. Lindjet e panatyrshme të shkaktojë dhimbje për gratë. Psikologët diagnostikuar gratë si “i çmendur” kur ata guxojnë të flasin kundër patriarkalizmit. Gratë që janë rrahur nga burrat e tyre janë diagnostikuar si “histerike”.

* Filmat dhe librat e portretizojnë gratë si në depresion nëse ata nuk duan të kenë një burrë. Stilet Veshje gra veshin bëjnë të vështirë për gratë për të lëvizur dhe frymë. Art përshkruan gratë si të dobët dhe të nënshtruar. Revista them gratë ato duhet të jenë të bukur për t’u dashur nga shoqëria.

“Gruaja e mirë është bindur”, shoqëritë më thonë. Kjo nuk është e vërtetë. Ata po përpiqen të gënjejnë gratë duke u bërë skllevër të meshkujve. Bindja nuk është një gjë e mirë. Nëse ju dëgjoni dikë pa kushte, ju do të bëni të keqen, nëse ata ju urdhëroj për të.

“Kultura jonë nuk duhet të ndryshojë traditat e veta.” Kjo është budalla. Çfarë ndodh nëse skllavëri apo vrasje ishte tradita e një shoqërie? Nëse njerëzit vazhdojnë të vrasin njerëz dhe skllevër vet? “Gratë duhet të binden, sepse kjo është traditë.” Kjo është e keqe.

Kapitalizmi i bën njerëzit më të pasur të pasura. Ajo i bën njerëzit të varfër të varfër. Njerëzit më të pasur janë meshkuj. Shumica e grave janë të varfër. Kapitalizmi i lejon njerëzit të pasura për të marrë para nga gratë e varfra.

Shoqëria i bën gratë të pamartuara ndjehen të turpëruar. Shoqëria i bën gratë të ndjehen të turpëruar shëmtuara. Shumë kultura them gratë duhet të jetë në depresion nëse ato nuk përputhen.

Nëse ne duam të çliruar gratë, ne duhet të luftojmë kundër të gjitha këtyre gjërave. Mos lejoni që Patrikana shtypin ju!

*
*

Ky artikull do të jenë të përkthyera në shumë gjuhë të ndryshme.

Categories: Foreign Language (Translations), Patriarchy, Radical Feminism, Shqiptar (Albanian) | Tags: , , , , , , , , , , | Leave a comment

Post navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: